Klet

Vinogradništvo je naša tradicija. Že naši predniki so se trudili iz zemlje pridelati le najboljše. Najstarejši še ohranjeni pisni zapis o tej dejavnosti sega v leto 1908, ko je nono Franc postal član Vinarskega in sadjarskega društva v takratnem Rihembergu, sedanjem Braniku.

Konec osemdesetih smo se odločili, da se v celoti posvetimo vinogradništvu.

Prva medalja je tako prišla iz Gornje Radgone za cabernet sauvignon 1995. To je bil prvi ustekleničen letnik pri nas. O delavnosti, vztrajnosti in uspehih pričajo še številna prejeta odličja in nagrade tako doma kot v tujini.

Vinska klet Colja se nahaja v Braniški dolini, tik ob glavni cesti Sežana – Nova Gorica, v zaselku Steske. Vinogradi Colja ležijo na sončnih pobočjih Braniške doline. Zelo rodovitna, ilovnata lapornata tla in prepletanje sredozemsko – kontinentalnega podnebja pripomorejo k izredni kakovosti vinske trte.

V vinogradih Colja je zasajenih 60 % belih in 40 % rdečih sort vinske trte. S tradicionalno vzgojo in manjšo obremenjenostjo vinske trte obdelujemo 8 ha vinogradov.

Pridelujemo bela vina: malvazija, sauvignon, chardonnay, avtohtone sorte zelen, pinela , rebula, rdeča vina : cabernet sauvignon, merlot. Za posebne in slavnostne dogodke je penina Carmi izdelana po klasični metodi.

Leta 1999 smo zgradili novo, sodobno opremljeno kamnito vinsko klet. Urejen imamo tudi degustacijski prostor za 50 ljudi, kjer po predhodni najavi organiziramo voden ogled kleti in degustacije.